Vanaf welk jaar zullen we vermoedelijk volledig elektrisch rijden?

Vanaf welk jaar zullen we vermoedelijk volledig elektrisch rijden?

Door jrmene in Duurzaam
Elektrische auto

Tesla is de afgelopen jaren ontzettend gegroeid in populariteit en marktomzet. De verwachting is dat dit de komende jaren alleen nog maar zal toenemen. Tesla heeft ontzettend veel potentieel om verder te groeien. Niet voor niets is Tesla het eerste bedrijf dat met de elektrische auto op de proppen kwam. Een bewonderenswaardige ontwikkeling, dat mede mogelijk werd gemaakt door het onvermoeide doorzettingsvermogen van oprichter Elon Musk.

Tesla gaat het straatbeeld domineren

Het straatbeeld begint de elektrische auto te omarmen, totdat op een gegeven moment het straatbeeld gedomineerd wordt door elektrische auto’s. Dit is een mooie ontwikkeling. Natuurlijk wordt de elektrische auto aangeschaft vanwege de vele fiscale voordelen die gestimuleerd worden door de overheid. Buiten het rooskleurige financiële plaatje, geeft de Tesla ontzettend veel rijplezier en comfort. Snelheid, plezier en milieubewust zijn belangrijke pijlers bij Tesla.

Heuglijke verwachtingen

Een andere heuglijke verwachting is dat men in 2050 in Europa elektrisch zal gaan rijden. De personenauto’s zullen dan niet langer worden aangedreven door brandstofmotoren en dieselmotoren, maar een elektromotor met elektriciteit uit batterijen. Om dat laatste is nog steeds veel te doen. Toch blijkt dat de winning van batterijen en de afbreuk daarvan steeds milieubewuster wordt bewerkstelligd. Er moet echter nog wel worden gedaan voordat het mogelijk is dat men in 2050 allemaal elektrisch kan rijden. Denk bijvoorbeeld aan het beschikbaar stellen van voldoende laadpalen. Dit is nu al een serieus probleem. Door de toename aan elektrische auto’s betekent dit dat dit iets vergt van het laadnetwerk in Nederland en geheel Europa. Momenteel zijn er al te weinig laadpalen voor de hoeveelheid aan elektrische auto’s.

Fiscale voordelen als je in een EV rijdt

Daarnaast zal het aantrekkelijk moeten worden gemaakt om in een EV te rijden. Dit kan door de verbreding en de uitbreiding van de fiscale voordelen die er momenteel zijn. Een aantal jaren geleden betaalde je bijvoorbeeld helemaal geen bijtelling als je een Tesla aanschafte. Dit is anno 2021 wel anders. In 2019 betaalde je 4% over de volledige aanschafwaarde van de Tesla. In 2021 is dit percentage verdubbeld. Stapsgewijs wordt dit opgeschaald naar 22% vanaf 2026. Verder is de actieradius (het bereik van de auto, met andere woorden: hoe ver kun je rijden?) van Tesla al erg indrukwekkend. In de toekomst zal de actieradius alleen nog maar worden verbeterd. Dit vormt al jaren geen obstakel meer.

Laten we hopen dat het doel uit 2050 wordt waargemaakt en dat iedereen tegen die tijd een elektrische auto heeft. Goed voor het milieu en voor je portemonnee.

Reacties zijn gesloten.