De kansspelbelasting: wanneer moet je dit betalen en wanneer niet?
Ben je in de prijzen gevallen bij de loterij of misschien wel bij een ander kansspel? Dan zul je je vast wel afvragen of je, en hoeveel belasting je dan moet betalen. Als je een prijs hebt gewonnen van €449,- of minder, dan hoef je geen kansspelbelasting te betalen. Een uitzondering hierop is als het gaat om een prijs bij een kansspel op internet. Als het gaat om een kansspel op internet, dan moet je aangifte doen op het moment dat je in een maand meet hebt gewonnen dan dat je hebt ingezet. Als het gaat om een Nederlands kansspel dan betekent het dat de leiding van de organisatie in Nederland is gevestigd.
Meer dan €449,- verdiend in een Nederlands kansspel, hoe zit dat nu?
Als het gaat om een Nederlands kansspel, dan moet je kansspelbelasting betalen over de totale prijs die je op dat moment hebt ingezet. Dit hoef je echter niet zelf gedaan, dit wordt namelijk gedaan door de Nederlandse organisator. De Nederlandse organisator doet dan aangifte en betaalt de kansspelbelasting dan aan de Nederlandse belastingdienst. Doordat de belasting van de opbrengst af gaat, valt de nettoprijs die je over houdt aan het kans spel meestal lager uit. Het tarief van de kansspelbelasting bedraagt 30,1%. Bij het berekenen van de kansspelbelasting wordt er geen rekening gehouden met hoe hoog het bedrag is dat je hebt ingezet. Het is dus belangrijk om je bewust te zijn van het feit dat het bedrag dat je moet betalen aan belasting hoger kan uitvallen dan het rendement wat je overhoudt aan het deelnemen van het kansspel.
Aan wat voor verschillende soorten kansspelen kun je dan denken?
Er zijn heel erg veel verschillende soorten kansspelen. Voorbeelden van kansspelen zijn: kansspelen met een kansspelautomaat, weddenschappen, casinospelen, zoals blackjack en roulette, bingo’s (dit is misschien wel het meest voor de hand liggende kansspel), puzzels, pokerspelen, maar ook heel veel verschillende soorten loterijen, zoals de staatsloterij of de postcodeloterij. Als het om een prijs gaat in een spel met een (kleine) groep vrienden of collega’s, dan hoef je geen kansspelbelasting te betalen. Hierbij kun je denken aan een WK-pool of een tourspel op het werk. Het kan ook zo zijn dat je mee hebt gedaan aan een kansspel in het buitenland. Hier is sprake van als de leiding van de organisatie niet in Nederland is gevestigd.