Is de komst van Biden goed of slecht voor techgiganten?

Is de komst van Biden goed of slecht voor techgiganten?

Door jrmene in Politiek
Joe Biden Twitter

Op 20 januari wordt de nieuwe en tevens oudste verkozen president Joe Biden 46e president van Amerika. Velen hopen op een vreedzamer presidentschap. Het land ligt verder uiteen dan ooit. Na een hectische en onvoorspelbare verkiezing moet Donald Trump afstand nemen van het presidentschap. Wanneer Joe Biden president van Amerika is, dan zal er veel gaan veranderen. De zienswijze en verschillen tussen Joe Biden en Donald Trump zijn groot: de twee liggen ver uit elkaar. Ook de aanpak op gebied van technologie zal anders zijn dan de huidige. Joe Biden staat ook op dit gebied voor prangende kwesties. Hij heeft dan ook ‘big tech’ hoog op de agenda staan. Hoe zullen die veranderingen er concreet uit gaan zien?

Veel kennis van technologie

Misschien vraag je je sterk af wat een 77-jarige man (bijna 78) precies van technologie afweet. Dan vergis je je, want de toekomstige president koestert met name de wrok tegen Facebook. En hij heeft een sterk team om zich heen weten te bouwen. De aanhangers zijn onder andere Cynthia Hogan, de voormalige vice-president van Apple voor overheidszaken en Jessica Hertz, voormalig partner bij Facebook. Ook Eric Smidt, voormalig CEO van Google wordt lid van het team die nieuwe technologieën gaat verkennen en landelijk zal gaan inzetten.

Verdere ontwikkelingen rondom technologie in Amerika

Het omstreden ‘fake news’ kan straks strafbaar worden onder leiding van Joe Biden. Er kan een wet ontwikkeld worden die ervoor zorgt dat sociale netwerken niet verantwoordelijk zijn voor wat hun gebruikers publiceren. Ook de bekende technologiebedrijven Huawei en TikTok zullen opgelucht ademhalen nu bekend is geworden dat Joe Biden straks aan het roer staat. Donald Trump heeft de handelsoorlog met China namelijk tot een maximaal niveau gebracht. Daarmee werd gedreigd TikTok te verbieden. Huawei werd op de zwarte lijst gezet. Wanneer Amerikaanse organsiaties in zee gaan met Huawei, riskeren zij een grote boete. Ook in Europa had dat uitwerking. Veel Europese landen besloten geen 5G-apparatuur van Huawei te kopen. Er wordt echter gehoopt dat Joe Biden de dialoog zal aangaan met deze technologie bedrijven zodat er opnieuw zaken kunnen worden gedaan. In april schreef hij dat Amerika het voortouw moest nemen op gebied van technologie. Joe Biden is het er zeer mee eens om streng op te treden tegen China. Als dit niet gebeurt, dan zal China Amerikaanse bedrijven en technologieën blijven stelen en doen alsof ze het zelf hebben uitgevonden. Big tech heeft dus weinig te vrezen.

Reacties zijn gesloten.